Duurzaamheid op de boerderij

Op onze boerderij zetten we ons elke dag in om melk zo duurzaam mogelijk te produceren. Nergens in de wereld wordt dat gedaan zoals in Nederland. En nergens anders wordt gemeten wat de impact is van ons handelen zoals wij dat doen. Onze lat ligt hoog.

Een bijdrage leveren aan de natuur is voor ons belangrijk. Hierom hebben wij 4 hectare kikkerpoel op het terrein achter de boerderij.
Daarmee hebben wij iets bijzonders tussen onze landerijen liggen.

Door het goed onderhouden van deze kikkerpoelen, leveren we een bijdrage aan de natuur. De kikkerpoel is aangelegd voor de poelkikker, een diertje van een paar centimeter groot die internationaal beschermd wordt. Hij houdt van zon en van plantrijke wateren en zo zijn de poelen dus ook ingericht. 
 
Naast de kikkerpoelen is er ook nog vijftien hectare grasland dat in het voorjaar niet bemest wordt. 'Dit land maaien we begin juni. Het gras wordt gebruikt voor de droge koeien en het jongvee. Hierdoor hebben we volgens mij gezonder voer voor die groep koeien. Daarnaast houden we door het verlaat maaien de populatie weidevogels in stand. Zo hebben deze vogels broed-en schuilgelegenheid.

Beter voor

Klik hier voor meer informatie over het beter voor programma

 

Dierenwelzijn en diergezondheid

Gezonde koeien en kalveren, dat is wat elke melkveehouder wil. Goed verzorgde en gezonde koeien leven langer, hebben minder medicatie nodig en produceren meer  melk. Dierenwelzijn en duurzaamheid gaan hand in hand. Vandaar dat we het belangrijk vinden om de gezondheid en het welzijn van onze koeien te optimaliseren. 

Monomestvergisting

Naast het behoud van biodiversiteit en milieu, het continue verbeteren van diergezondheid en dierwelzijn en weidegang, leveren we een bijdrage tot de reductie van broeikasgassen. Monomestvergisting is het vergisten van enkel drijfmest, in tegenstelling tot covergisting waarbij dierlijke mest wordt gemixt met overige producten alvorens invoeding in de vergister plaatsvindt.

 

 

Insectenhotel

 

 

 

Weidevogel beheer

is er een lente denkbaar zonder de kievit, grutto, tureluur of wulp? Weidevogels horen bij ons landschap, maar ze hebben het moeilijk door uitbreiding van bebouwing, de aanleg van infrastructuur en het intensiever gebruik van gronden. De vrijwillige weidevogelbescherming zet zich in om de verliezen in de weidevogelpopulaties terug te dringen. Met de juiste maatregelen kunnen legsels en jongen gespaard worden om het gewenste broedresultaat te krijgen